Dzisiaj mam dla was przepis na Pierś z kurczaka  w sosie jogurtowo-cebulowym

 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • Jogurt naturalny
  • 2 cebule średnie
  • Mąka
  • Przyprawy (curry, papryka słodka czerwona, pieprz, sól, zioła wg uznania)
  • Olej/margaryna
  • Woda

Pokroić pierś na małe kawałki i doprawić przyprawami wg uznania. Jeśli jogurt jest w lodowce to wyciągnąć go, żeby nie był zimny. Usmażyć na patelni i przełożyć do miseczki, zostawiajac tłuszcz na patelni. Zblanszować pokrojona na małe kawałeczki cebule w tłuszczu który został po kurczaku. Dodać pół szklanki wody przegotowanej i łyżkę mąki energicznie mieszając żeby nie zrobiły sie bryły. Jeśli potrzeba dodać jeszcze trochę wody. Dodać curry i inne przyprawy. Zdjąć z ognia i poczekać chwile aż trochę ostudzi sie żeby jogurt sie nie zważył. Dodać stopniowo jogurt, mieszając przy tym cały czas.

Można podawać z ryżem.

Smacznego!

Reklamy